Sypaný tvarohový koláč so slivkami a s makom
Na 10 porcií potrebujeme:
Cesto
- 380 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 40 g mletého maku
- štipku soli
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 200 g masla
- 2 žĺtky
Náplň
- 500 g roztierateľného tvarohu
- 250 g polotučného hrudkovitého tvarohu
- 60 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- kôru z 1 citróna
- 20 g Zlatého klasu
- 10 sliviek
- 50 g práškového cukru
Postup
Cesto - Sypké suroviny zmiešame s maslom, vypracujeme mrveničku a pridáme žĺtky
Náplň - V mise zmiešame oba tvarohy, kryštálový cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a Zlatý klas. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na štvrtiny. Na dno tortovej formy utlačíme polovicu mrveničky. Pridáme tvarohovú náplň a na ňu rozložíme slivky. Na vrch koláča rozmrvíme zvyšné cesto. Pečieme v zatvorenom grile alebo v rúre vyhriatej na 160 až 170 °C približne 30 - 45 minút.
Servírovanie - Vychladnutý slivkový koláč servírujeme posypaný práškovým cukrom.
Sladká omeleta so slivkami
Na 2 porcie potrebujeme
Pečené slivky
- 15 sliviek
- 1 citrón
- štipku mletej škorice
- 80 g medu
- 50 ml červeného vína
Omeleta
- 2 vajcia
- 30 g kryštálového cukru
- štipku soli
- 80 ml mlieka (3,5%)
- 60 g hladkej múky
- 1 lyžicu kypriaceho prášku do pečiva
- 50 ml slnečnicového oleja
Servírovanie
- 100 g jogurtu gréckeho typu
- 50 g vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
Postup
Umyté slivky rozpolíme, zbavíme kôstky a reznou stranou hore uložíme do zapekacej misy. Na vrch poukladáme plátky citróna, posypeme štipkou škorice, zalejeme medom a vínom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút do mäkka. Potom necháme vychladnúť. V jednej miske vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do hustej svetlej peny. V druhej miske vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom a štipkou soli do tuha. K žĺtkom ručne primiešame mlieko a preosiatu múku s práškom do pečiva. Obe vaječné zmesi opatrne zmiešame, aby nestratili objem. Omeletu opekáme na miernom ohni na rozohriatej panvici s olejom z oboch strán do zlatista.
Servírovanie: Čerstvo upečenú omeletu naplníme jogurtom a pečenými slivkami. Dozdobíme sekanými orechmi a cukrom
Letná ovocná polievka
Na 12 porcií potrebujeme
- 4 jablká
- 4 broskyne
- 2 citróny
- 8 sliviek
- 700 ml ovocného sirupu (malinový/jahodový/višňový)
- 720 ml višní v sladkom náleve bez kôstok
- 1 lyžicu mletej škorice
- 6 klinčekov
- 30 g Zlatého klasu
- 125 g malín
- 125 g čučoriedok
- 125 g černíc
Postup
Jablká zbavené jadrovníka a odkôstkované broskyne nakrájame na väčšie kusy a preložíme do kotlíka. Pridáme jeden citrón nakrájaný na kolieska a ovocie pokvapkáme šťavou z druhého citróna. Potom pridáme prepolené a odkôstkované slivky, sirup, nálev z višní (višne odložíme na neskôr) a prilejeme vodu tak, aby ovocie bolo zaliate. Polievku ochutíme škoricou a klinčekmi. Varíme na ohni približne 20 minút, kým ovocie zmäkne. Zlatý klas vymiešame v 100 ml vody a postupne prilievame do kotlíka. Keď polievka zhustne, zložíme ju z ohňa a do polievky pridáme zvyšné drobné ovocie (višne, maliny, čučoriedky, černice).
Servírovanie: Polievku môžeme podávať ešte horúcu, ale skvelo chutí aj za studena.