Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2023 09:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Oslaďte si život dobrotami zo sliviek: Chutné recepty! Prekvapí vás, kde sa dajú použiť

Oslaďme si život! Tentoraz konkrétne slivkami, ktoré sú dokonalou surovinou pre kysnuté koláče, ale rozhodne sa nestratia ani v iných receptoch - či už sú súčasťou polievky, alebo originálne vyladenej omelety.

Sypaný tvarohový koláč so slivkami a s makom

Otvoriť galériu

Na 10 porcií potrebujeme:

Cesto

  •  380 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  •  40 g mletého maku
  • štipku soli
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  •  200 g masla
  •  2 žĺtky

Náplň

  •  500 g roztierateľného tvarohu
  •  250 g polotučného hrudkovitého tvarohu
  •  60 g kryštálového cukru
  •  2 žĺtky
  •  kôru z 1 citróna
  •  20 g Zlatého klasu
  •  10 sliviek
  •  50 g práškového cukru

Postup

Cesto - Sypké suroviny zmiešame s maslom, vypracujeme mrveničku a pridáme žĺtky

Náplň - V mise zmiešame oba tvarohy, kryštálový cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a Zlatý klas. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na štvrtiny. Na dno tortovej formy utlačíme polovicu mrveničky. Pridáme tvarohovú náplň a na ňu rozložíme slivky. Na vrch koláča rozmrvíme zvyšné cesto. Pečieme v zatvorenom grile alebo v rúre vyhriatej na 160 až 170 °C približne 30 - 45 minút.

Servírovanie - Vychladnutý slivkový koláč servírujeme posypaný práškovým cukrom.


Sladká omeleta so slivkami

Otvoriť galériu

Na 2 porcie potrebujeme

Pečené slivky

  • 15 sliviek
  •  1 citrón
  •  štipku mletej škorice
  •  80 g medu 
  • 50 ml červeného vína

Omeleta

  •  2 vajcia
  •  30 g kryštálového cukru
  •  štipku soli
  •  80 ml mlieka (3,5%)
  •  60 g hladkej múky
  •  1 lyžicu kypriaceho prášku do pečiva
  •  50 ml slnečnicového oleja

Servírovanie

  • 100 g jogurtu gréckeho typu
  •  50 g vlašských orechov
  •  50 g práškového cukru

Postup

Umyté slivky rozpolíme, zbavíme kôstky a reznou stranou hore uložíme do zapekacej misy. Na vrch poukladáme plátky citróna, posypeme štipkou škorice, zalejeme medom a vínom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút do mäkka. Potom necháme vychladnúť. V jednej miske vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do hustej svetlej peny. V  druhej miske vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom a štipkou soli do tuha. K žĺtkom ručne primiešame mlieko a preosiatu múku s práškom do pečiva. Obe vaječné zmesi opatrne zmiešame, aby nestratili objem. Omeletu opekáme na miernom ohni na rozohriatej panvici s olejom z oboch strán do zlatista.

Servírovanie: Čerstvo upečenú omeletu naplníme jogurtom a pečenými slivkami. Dozdobíme sekanými orechmi a cukrom


Letná ovocná polievka

Otvoriť galériu

Na 12 porcií potrebujeme

  • 4 jablká
  •  4 broskyne
  •  2 citróny
  •  8 sliviek
  •  700 ml ovocného sirupu (malinový/jahodový/višňový)
  •  720 ml višní v sladkom náleve bez kôstok
  •  1 lyžicu mletej škorice
  •  6 klinčekov
  •  30 g Zlatého klasu
  •  125 g malín
  •  125 g čučoriedok
  •  125 g černíc

Postup

Jablká zbavené jadrovníka a  odkôstkované broskyne nakrájame na väčšie kusy a  preložíme do kotlíka. Pridáme jeden citrón nakrájaný na kolieska a  ovocie pokvapkáme šťavou z druhého citróna. Potom pridáme prepolené a  odkôstkované slivky, sirup, nálev z višní (višne odložíme na neskôr) a  prilejeme vodu tak, aby ovocie bolo zaliate. Polievku ochutíme škoricou a  klinčekmi. Varíme na ohni približne 20 minút, kým ovocie zmäkne. Zlatý klas vymiešame v 100 ml vody a postupne prilievame do kotlíka. Keď polievka zhustne, zložíme ju z  ohňa a  do polievky pridáme zvyšné drobné ovocie (višne, maliny, čučoriedky, černice).

Servírovanie: Polievku môžeme podávať ešte horúcu, ale skvelo chutí aj za studena.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Premiéra filmu Vlny.
Nádejný úspech filmu Vlny: Má veľkú šancu získať prestížneho Oscara!
Tom Cruise získal najvyššie civilné vyznamenanie od Vojenského námorníctva Spojených štátov.
Veľká pocta pre hollywoodskeho herca: Tom Cruise dostal od námorníctva najvyššie vyznamenanie
Pavel Pospíšil a Kamila Magálová moderovali známu šou Tajomstvo mojej kuchyne.
Kamila Magálová v slzách: Zomrel šéfkuchár Pavel Pospíšil († 80), herečka mu do neba posiela srdcervúci odkaz
Sýrčania mávajú sýrskymi opozičnými zástavami a jeden z nich dymovnicou na centrálnom námestí v Damasku.
Sýrsku armádu čakajú zmeny: Do jej radov sa začlenia obávaní bojovníci
(lustračné foto)
Švédsko sprísňuje pravidlá pre žiadosti o azyl: Získať ho bude veľmi náročné
Commercial aircraft cabin with rows of seats down the aisle. morning light in the salon of the airliner. economy class
Viete, na čo slúži letový režim? Pilot vysvetľuje, čo sa stane, ak si ho nezapnete: NERISKUJTE!
Vladimir Kara-Murza bol pozvaný na udelenie Ceny Václava Havla za ľudské práva.
Matka známeho ruského politika v nemocnici: Ďalšia otrava novičokom?!
Stojí si za tým, že na tak veľkú výhru bola príliš mladá.
Foto
V 16-tich vyhrala jackpot a ako 37-ročná už nemá ani cent: Moja najväčšia chyba!
Maďarský premiér Viktor Orbán
Orbán si presadil nový volebný zákon: Prídu zmeny! Fidesz bude mať výhodu
Donald Tusk na stretnutí s Volodymyrom Zelenským.
Poľský premiér Tusk o vyjednávaní mieru: Ukrajina nemá dôvod ustupovať
Foto
Krásna blondínka má 34 rokov a je stále pannou: Úžasná VÝHODA, o ktorú ostatní prišli!
Kráľ popu v roku 2009 zomrel na zlyhanie srdca.
Foto
Roky skrývaná tajnosť Michaela Jacksona († 50) vyšla na povrch: O tom nemal nikto vedieť!