Reklama

V hlavnej úlohe mak ako superpotravina: 3 výborné recepty, ktoré sú zdravé aj chutné!

V hlavnej úlohe mak ako superpotravina: 3 výborné recepty, ktoré sú zdravé aj chutné!

Zdroj: iStock

Reklama

Mak je bohatým zdrojom vlákniny a hovorí sa, že táto superpotravina je tiež dobrá na nervy. Z maku sa dajú upiecť naozaj výborné sladké dobroty. Ak ešte po sviatkoch nemáte koláčov dosť, prinášame vám tri skvelé recepty, na ktorých si výborne pochutíte.

Makovo-tvarohové buchty

Na 16 kusov potrebujeme:

Cesto:

  • 20 g čerstvého droždia
  • 300 ml mlieka
  • 50g krupicového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • pol lyžičky soli
  • citrónovú kôru z 1 citróna
  • štipku mletej vanilky
  • 1 žĺtok
  • 110 g rozpusteného masla

Náplň

  • 100 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 80 g krupicového cukru
  • štipku mletej vanilky
  • 1-2 lyžice rumu
  • 250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu

Na dokončenie:

  • marhuľový džem na potrenie
  • 1 lyžicu celého maku
  • 1 lyžicu mletého maku

Príprava: 45 minút

Postup:

Cesto

Droždie rozmrvte do polovice vlažného mlieka, pridajte lyžicu cukru, premiešajte a na teplom mieste nechajte vzísť kvások. Do misy preosejte múku, pridajte zvyšný cukor, soľ, citrónovú kôru, vanilku, žĺtok, 60 g vychladnutého masla a kvások. Mlieko pridávajte postupne, aby ste vymiesili hladké mäkké cesto. Uložte do misy posypanej múkou, prikryte ho a nechajte kysnúť približne hodinu. Cesto premiestnite na múkou vysypanú dosku, rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a rozkrájajte na 16 štvorcov. Na každý štvorec cesta naložte lyžicu náplne. Boky cesta prehnite cez náplň a zrolujte. Buchty poukladajte do pekáča vymazaného maslom. Aj každú buchtu poriadne potrite zo všetkých strán maslom. Buchty prikryte a nechajte ešte 20 - 30 minút podkysnúť. Rúru zohrejte na 190 °C a buchty pečte približne 18 minút, potom teplotu znížte na 160 °C a dopekajte ešte ďalších
15 - 20 minút. Buchty vyberte z rúry, nechajte 15 minút vychladnúť a následne ich potrite marhuľovým džemom a posypte mletým a celým makom.

Náplň

Na prípravu náplne vlejte do hrnca mlieko a zohrejte ho po bod varu. Vsypte mak, cukor, vanilku a varte približne 5 minút. Ak by bola zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka. Hrniec odstavte a pridajte 1-2 lyžice rumu. Nechajte vychladnúť a nakoniec zamiešajte tvaroh.

Súvisiace