V hlavnej úlohe mak ako superpotravina: 3 výborné recepty, ktoré sú zdravé aj chutné!
21. 1. 2024, 9:00

Zdroj: iStock
Mak je bohatým zdrojom vlákniny a hovorí sa, že táto superpotravina je tiež dobrá na nervy. Z maku sa dajú upiecť naozaj výborné sladké dobroty. Ak ešte po sviatkoch nemáte koláčov dosť, prinášame vám tri skvelé recepty, na ktorých si výborne pochutíte.
Zdroj: iStock
Zdroj: lidl
Zdroj: lidl
Galéria k článku
Makovo-tvarohové buchty
Na 16 kusov potrebujeme:
Cesto:
- 20 g čerstvého droždia
- 300 ml mlieka
- 50g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- citrónovú kôru z 1 citróna
- štipku mletej vanilky
- 1 žĺtok
- 110 g rozpusteného masla
Náplň
- 100 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 80 g krupicového cukru
- štipku mletej vanilky
- 1-2 lyžice rumu
- 250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu
Na dokončenie:
- marhuľový džem na potrenie
- 1 lyžicu celého maku
- 1 lyžicu mletého maku
Príprava: 45 minút
Postup:
Cesto
Droždie rozmrvte do polovice vlažného mlieka, pridajte lyžicu cukru, premiešajte a na teplom mieste nechajte vzísť kvások. Do misy preosejte múku, pridajte zvyšný cukor, soľ, citrónovú kôru, vanilku, žĺtok, 60 g vychladnutého masla a kvások. Mlieko pridávajte postupne, aby ste vymiesili hladké mäkké cesto. Uložte do misy posypanej múkou, prikryte ho a nechajte kysnúť približne hodinu. Cesto premiestnite na múkou vysypanú dosku, rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a rozkrájajte na 16 štvorcov. Na každý štvorec cesta naložte lyžicu náplne. Boky cesta prehnite cez náplň a zrolujte. Buchty poukladajte do pekáča vymazaného maslom. Aj každú buchtu poriadne potrite zo všetkých strán maslom. Buchty prikryte a nechajte ešte 20 - 30 minút podkysnúť. Rúru zohrejte na 190 °C a buchty pečte približne 18 minút, potom teplotu znížte na 160 °C a dopekajte ešte ďalších
15 - 20 minút. Buchty vyberte z rúry, nechajte 15 minút vychladnúť a následne ich potrite marhuľovým džemom a posypte mletým a celým makom.
Náplň
Na prípravu náplne vlejte do hrnca mlieko a zohrejte ho po bod varu. Vsypte mak, cukor, vanilku a varte približne 5 minút. Ak by bola zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka. Hrniec odstavte a pridajte 1-2 lyžice rumu. Nechajte vychladnúť a nakoniec zamiešajte tvaroh.