Oriešky
"Orechy sú dôležitou zložkou mnohých mojich rastlinných receptov a tradične sú dôležitou zložkou gréckej regionálnej kuchyne," opísala šéfkuchárka s tým, že najčastejšie používa mandle, pistácie, sezamové semienka, vlašské orechy i tahini.
Olivy
Olivy sú základom gréckej stravy už od praveku. "V Grécku sa tradične jedia samotné alebo v šalátoch. Rád ich kombinujem so základnými surovinami v špajze, ako sú fazuľa alebo cestoviny a iné obilniny," vysvetlila Diane.
Olivový olej
Olivový olej je charakteristickou potravinou stredomorskej stravy a nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. "Mnohé zo zdravotných výhod spojených so stredomorskou stravou, a teda aj so stravou Ikaria, sa pripisujú zdravotným vlastnostiam olivového oleja. Používam iba extra panenský olej, čo jednoducho znamená, že olej nie je rafinovaný," objasnila.
Med
Každodenná konzumácia medu je jedným z tajomstiev dlhovekosti ostrovanov. "Med je antibakteriálny, bohatý na antioxidanty vrátane flavonoidov a na rozdiel od bieleho cukru alebo umelých sladidiel pomáha telu regulovať hladinu cukru v krvi. Mnohí ľudia tu každé ráno zjedia lyžičku medu," prezrádza Diane tajomstvá dlhovekosti.