Výrazná chuť a jedinečné vlastnosti: Zelenina, ktorú takmer nepoznáte, má týchto 15 skvelých benefitov!
21. 9. 2024, 16:00

Zdroj: istock
Už ste ju ochutnali? Čierna reďkovka sa na pultoch obchodov objavuje, no napriek svojej výraznej chuti a jedinečným vlastnostiam na Slovensku je stále pomerne neznámou zeleninou.
V našom jedálničku by však rozhodne nemala chýbať. V súčasnosti, keď naše telo čelí neustálemu náporu toxínov, hrá čierna reďkovka dôležitú úlohu v podpore zdravia, najmä pokiaľ ide o detoxikáciu a trávenie.
Tento zimný variant reďkovky, známy svojou drsnou šupkou a bielou dužinou, býva väčší ako priemerná červená reďkovka. Existuje v okrúhlych aj predĺžených odrodách a zbiera sa na prelome septembra a októbra, presne v čase, keď sa začína nádchovo-chrípkové obdobie.
Pestovala sa už v stredoveku a v strednej Európe sa stala populárnou v 16. storočí aj vďaka schopnosti dlhodobo sa uskladňovať. V tradičnej medicíne sa čierna reďkovka osvedčila po celom svete ako potravina, ktorá podporuje funkciu pečene, sekréciu žalúdka i žlčníka.
V súčasnosti sa využíva aj v boji proti infekciám dýchacích ciest. „Tejto plodine nie je urobená osveta, a ľudia nevedia o jej zdravotných benefitoch a využitiach v kuchyni,“ hovorí inžinier Ján Miške, pestovateľ ovocia a zeleniny.