Zbavte sa potravín, ktoré môžu za väčšinu vašich chorôb: Túto kategóriu radšej nechajte v regáli!
30. 10. 2024, 17:15

Zdroj: istock
Jedálniček sa zásadne podpisuje na našom zdraví. Napriek tomu, že vylúčite zo svojej životosprávy alkohol či tabakové výrobky, i tak riskujete sériu ochorení, ktoré môže prerásť do niečoho vážnejšieho. Podľa odborníkov sa dá vyhnúť väčšine problémom už jednoduchým obmedzením.
Lekár Dr. Chris van Tulleken v jednom z rozhovorov vyriekol tvrdenie, že vďaka vylúčeniu určitého druhu potraviny sa dokáže znížiť riziko vzniku až 60 percent chorôb. Ako píše portál Lad Bible, reč je práve o polotovaroch, po ktorých neraz siahne každý z nás počas uponáhľaného dňa.
Doktor molekulárnej virológie, moderátor rôznych lekárskych programov BBC a autor knihy Ultra-Processed People z roku 2023, má v danej téme jasno. Vyjadril obavu, že dnešná uponáhľaná doma ľudí núti konzumovať čoraz viac ultraspracovaných potravín, ktoré nie sú vôbec zdraviu prospešné. Ak však vyradíme tie s vysokým obsahom cukru a nasýtených tukov, môžeme značne znížiť riziko vzniku určitých chorôb.

Ďalej vysvetlil, aký je rozdiel medzi nespracovanými, spracovanými a ultraspracovanými potravinami (UPF). Nespracované sú "celé" potraviny, ako je čerstvé ovocie a zelenina. Medzi spracované patria mlieko, syr či údený losos. Poslednú kategóriu môžeme nazvať aj "americká strava", ktorá bola navrhnutá tak, aby sa vyrábali a predávali v priemyselnom meradle.
Strana
1/2
Pokračovanie na ďalšej strane