Reklama

Slováci uťahujú opasky, kvalitné potraviny si nemôžu dovoliť: Ako to pocítime na zdraví!

Slováci uťahujú opasky, kvalitné potraviny si nemôžu dovoliť: Ako to pocítime na zdraví!

Zdroj: Istock

Reklama

Výsledky prieskumu potvrdzujú to, čo zažívame pri každom nákupe potravín! Ekonomicky náročné časy nás nútia hľadať spôsoby, ako ušetriť. Podľa prieskumu Food barometer spoločnosti Edenred takmer tretina Slovákov šetrí na kvalite stravy.

Dôvodom je zvyšovanie cien. Vlani šetrilo na kvalite stravy 42 % ľudí a v roku 2020 to bolo viac ako 54 %. Prieskum sa uskutočnil v septembri na vzorke 1 425 respondentov starších ako 18 rokov. Opýtali sme sa odborníkov na príčiny zdražovania a ako sa konzumácia nekvalitných potravín odzrkadlí na našom zdraví.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Diskusný klub - Martin Halás 2. rozhovor

    Návšteva obchodu sa stáva nočnou morou. Ceny potravín traumatizujú mnohých z nás. V októbri zdraželi najviac za tento rok! Ceny oproti septembru stúpli nečakane o 1,7 %. Konštatujú to analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP), podľa ktorých prudké zdraženie zaznamenala celá eurozóna a aj ceny poľnohospodárskych komodít na európskom trhu od augusta výrazne vzrástli. Výsledok? V obchodoch siahame čoraz častejšie po menej kvalitnejších výrobkoch...

    „Tieto dáta sa zdajú byť optimistické, ale existuje opodstatnená obava, že trend, keď ľudia prestávajú šetriť na strave, sa onedlho zastaví. Po zvýšení dane z pridanej hodnoty na všetko okrem základných potravín budú ľudia opäť významne šetriť na kvalite stravy,“ uviedla PR riaditeľka spoločnosti Lívia Bachratá.

    Na potraviny až 40 % rozpočtu

    Podľa analýzy údajov zdraželi najmä oleje, a to o 10 %, zelenina o 6,4 %, maslo a margaríny o 4,4%, mlieko a mliečne výrobky a vajcia. Výnimkou je mäso, kde ceny kuracieho a bravčového mierne klesli.

    Súvisiace