Hnačka, žlčníkový záchvat, kŕče v žalúdku - tieto nepríjemnosti môžu pokaziť sviatočnú pohodu. Ako sa im vyhnúť a užiť si najkrajšie sviatky v roku bez zdravotných komplikácií? Prinášame vám praktické tipy a rady, ako si dopriať maškrty bez toho, aby ste trpeli tráviacimi problémami.
Cez Vianoce si náš žalúdok poriadne „užije“. Tradičné jedlá ako zemiakový šalát s majonézou, vyprážaná ryba či kapustnica s údeným mäsom patria medzi vianočné klasiky, no práve tieto pokrmy sú pre tráviaci systém veľkou záťažou. „Všeobecne všetky ťažké, mastné a vyprážané jedlá sú náročné na trávenie. Problémy robí aj kombinácia s alkoholom,“ vysvetľuje Jana Bendová, všeobecná lekárka a expertka na výživu a zdravý životný štýl pre dospelých.
Kapustnica je ďalším rizikovým jedlom, najmä ak je pripravená s údeným mäsom, klobásou a hríbmi. „To je pre mnohých ťažko stráviteľná kombinácia,“ dodáva Bendová. Práve tieto ťažšie jedlá môžu viesť k nepríjemnému pocitu ťažoby v žalúdku. „Pri príznakoch ochorenia, ako sú hnačky či vracanie, je potrebné ihneď nasadiť diétu, organizmus dostatočne zavodňovať nesladeným čajom,“ uvádza Mária Tolnayová, hovorkyňa z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.