Vedeli ste, že syr môže znížiť riziko spánkového apnoe? Skúste na večeru tieto známe pochúťky
2. 3. 2025, 16:00

Zdroj: istock
Viete o tom, že syr môže ovplyvniť spánok? Ktorý by ste si mali vybrať, aby vám pomohol znížiť riziko syndrómu spánkového apnoe, ktorým trpia milióny ľudí na celom svete?
Čo je spánkové apnoe?
Syndróm spánkového apnoe postihuje milióny ľudí. Podľa Americkej lekárskej asociácie sa s ním v USA stretáva približne 30 miliónov ľudí. Čo to však presne je? „Spánkové apnoe je stav, pri ktorom sa ľuďom počas noci opakovane zastavuje dýchanie,“ vysvetľuje Dr. Daniel Barone, špecialista na spánkovú medicínu z Weill Cornell Medicine.
„Nie je to niečo, čo by spôsobilo bezprostredné nebezpečenstvo zo dňa na deň, ale postupom času to telu bráni v regeneračnom spánku, ktorý potrebuje,“ hovorí pre magazín Health. A práve tu sa začínajú problémy. Zlý spánok môže spustiť kaskádu zdravotných problémov, od vysokého krvného tlaku a zvýšenej srdcovej frekvencie až po vážnejšie ochorenia, ako sú srdcové choroby, mŕtvica, cukrovka a nárast hmotnosti.
Súvislosť medzi nadváhou a spánkovým apnoe je dobre zdokumentovaná, preto myšlienka, že syr, vysokokalorická potravina s vysokým obsahom tuku, je ochranným faktorom, je pomerne neočakávaná. „To poukazuje na to, prečo musíme prestať označovať potraviny ako jednoducho ,dobré’ alebo ,zlé’,“ hovorí Dr. Daniella Marchettiová, klinická psychologička špecializujúca sa na behaviorálnu spánkovú medicínu.

„Výživa je oveľa komplexnejšia.“ Na preskúmanie tejto súvislosti vedci analyzovali údaje od 400 000 ľudí zapísaných do dvoch veľkých biobánk - UK Biobank vo Veľkej Británii a FinnGen Biobank vo Fínsku. Pomocou metódy nazývanej mendelovská randomizácia skúmali genetické údaje s cieľom minimalizovať mätúce faktory - v podstate ide o spôsob, ako získať jasnejší obraz o príčine a následku.
Zistenia? Ľudia, ktorí jedli syr, mali o 28 % nižšie riziko vzniku spánkového apnoe. Pri hlbšom skúmaní vedci identifikovali šesť kľúčových biomarkerov ovplyvnených konzumáciou syra: aspartátaminotransferázu, močovinu, cystatín C, globulín viažuci pohlavné hormóny, testosterón a diastolický krvný tlak.
Tieto molekuly pomáhajú regulovať rôzne telesné funkcie, z ktorých niektoré priamo súvisia s rizikom spánkového apnoe. „Táto štúdia poukazuje na zložité vzťahy medzi stravou, biologickými markermi a zdravím spánku,“ napísali autori. Zdôraznili však, že ide len o koreláciu - nie o definitívny dôkaz, že syr zabraňuje spánkovému apnoe.
Aké syry sú najlepšie na večeru? Čítajte ďalej >>>