Chcete predísť RAKOVINE hrubého čreva? JEDZE na raňajky túto vec!
13. 4. 2025, 14:06 (aktualizované: 14. 4. 2025, 9:33)

Zdroj: iStock
Vedci najnovšie odhalili, že jedna z najbežnejších raňajkových potravín má nečakaný ochranný účinok proti rakovine, ktorá v posledných rokoch postihuje čoraz viac mladých ľudí. Odpoveď leží v niečom, čo mnohí z nás máme každý deň v chladničke. A ani netušíme, aký poklad sa v tom ukrýva.
Najnovšie výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia jogurtu môže významne znížiť riziko jedného z najnebezpečnejších typov rakoviny – rakoviny hrubého čreva, píše The Mirror. Podľa profesora Justina Stebbinga nie je jogurt len chutným začiatkom dňa, ale aj účinným bojovníkom proti zákernej chorobe. „Nové dôkazy naznačujú, že pravidelná konzumácia jogurtu môže mať ochranný účinok proti niektorým agresívnym formám kolorektálneho karcinómu prostredníctvom úpravy črevného mikrobiómu,“ napísal vo vedeckom článku pre The Conversation.
A práve črevný mikrobióm, teda súbor baktérií žijúcich v našom tráviacom trakte, hrá kľúčovú úlohu nielen pri trávení, ale aj pri obrane proti rakovine. Zdravá rovnováha týchto baktérií je podľa vedcov nevyhnutná na udržanie silného imunitného systému a prevenciu zápalov.
Štúdia zistila, že konzumácia dvoch alebo viacerých porcií jogurtu týždenne bola spojená s nižším rizikom špecifického typu agresívneho kolorektálneho karcinómu, ktorý sa vyskytuje na pravej strane hrubého čreva a je spojený s nižšími šancami na prežitie v porovnaní s rakovinou na ľavej strane.
Mrazený jogurt zvládnu pripraviť aj deti

V štúdii sa analyzovali údaje od viac ako 150 000 účastníkov sledovaných niekoľko desaťročí, čo naznačuje, že dlhodobá konzumácia jogurtov môže zmeniť črevný mikrobióm spôsobom, ktorý chráni pred určitými druhmi rakoviny. Jogurt, najmä ten s obsahom živých kultúr ako Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus, má pozitívny vplyv na črevné baktérie.
Viac sa dočítate na druhej strane →