Reklama

Trúfnete si na inú Veľkú noc? Prekvapte svojich najbližších a upečte im toto

Trúfnete si na inú Veľkú noc? Prekvapte svojich najbližších a upečte im toto

Zdroj: Lidl

Reklama

Aké sladké dobroty budú tento rok zdobiť váš slávnostný stôl? Ostanete verní tradíciám, či vyskúšate niečo nové?

Limetkový tart imetkový tart

Potrebujeme:

Na korpus:

  • 200 g hladkej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 40 g strúhaného kokosu
  • ½ lyžičky soli
  • 2 žĺtky
  • 150 g masla


Na potretie:

  • 50 g bielej čokolády
  • 30 g strúhaného kokosu


Na krém:

  • 2 plátky želatíny (asi 3,3 g)
  • 200 g masla
  • 6 vajíčok
  • 2 žĺtky
  • 280 g kryštálového cukru
  • 190 ml limetkovej šťavy (asi z 8 limetiek)
  • kôru zo 4 limetiek


Jogurtová šľahačka:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g bieleho smotanového jogurtu
  • 30 g medu

Príprava:

  1. Suché prísady preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky a vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.
  2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 – 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom.
  3. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Medzitým zmiešame vajíčka a žĺtky s cukrom. Vaječnú zmes opatrne za stáleho miešania prilejeme k rozpustenému maslu. Pridáme aj limetkovú šťavu a kôru. Varíme nad parou na miernom ohni asi 8 minút. Miešame, aby sa vajíčka nezrazili. K hotovému krému primiešame želatínu a nalejeme na pripravený korpus. Necháme v chladničke úplne stuhnúť.
  4. Smotanu vyšľaháme spolu s jogurtom a medom na tuhý krém. Pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou ho ozdobne nanesieme na stuhnutý koláč a nastrúhame naň kôru z limetky.


Churros s omáčkou z vaječného likéru

Potrebujeme:

  • 240 ml vody
  • 125 g masla
  • 1 lyžička kryštálového cukru štipku soli
  • 180 g polohrubej múky
  • 6 vajec
  • 800 ml slnečnicového oleja
  • 80 g škoricového cukru


Na omáčku:

  • 80 ml vaječného likéru
  • 80 ml smotany na šľahanie
  • 300 g bielej čokolády
  • 40 g zmäknutého masla


Príprava:

  1. Do horúcej vody pridáme maslo, kryštálový cukor, štipku soli a privedieme k varu. Prisypeme múku a za stáleho miešania cesto odpaľujeme asi 3 minúty. Hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien hrnca, presunieme do robota a za stáleho miešania na strednej rýchlosti necháme vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajcia. Cestom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie robíme kruhy s priemerom cca 8-10 cm. Aby si churros aj po vypražení udržali okrúhly tvar, odložíme ich na tri hodiny do mrazničky.
  2. Vo fritovacej panvici rozohrejeme olej a zamrznuté churros opekáme dozlatista z obidvoch strán. Vysmažené ich preložíme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Ešte teplé ich obalíme v škoricovom cukre.
  3. Na omáčku v hrnci zohrejeme vaječný likér spolu so smotanou. Horúcou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu, pridáme mäkké maslo a rozmiešame dohladka. Podávame ešte teplé.
Súvisiace