Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Alternatívne spôsoby stravovania: Viete, čo znamená raw či pescetariánstvo?

Alternatívne spôsoby stravovania: Viete, čo znamená raw či pescetariánstvo?

Zdroj: anc

Reklama

Alternatívna výživa zažíva rozmach. Ľudia čoraz viac zo svojich jedálnych lístkov vynechávajú rôzne druhy potravín.

Stravujú sa formou paleo, stávajú sa vegánmi, uznávajú smer makrobiotiky. Čo si o bezpečnosti takéhoto stravovania myslí výživová špecialistka Veronika Hanáková zo Sveta zdravia?

Paleo

Spôsob stravy s vysokým obsahom tuku - až 50 % z celkového energetického príjmu.

Čím je výnimočné: Povolené sú mäso, ryby, vajcia, olej, orechy, avokádo. Naopak, vylúčené sú obilniny, strukoviny a mliečne výrobky.

Názor odborníčky: Zhoršuje krvné tuky a ovplyvňuje stav ciev. Pokiaľ človek nie je športovec, nevie takéto množstvo tuku využiť.

Raw

Raw strava predstavuje surové potraviny a potraviny tepelne upravené maximálne do 42 - 45 °C.

Čím je výnimočné: Potraviny môžu byť pripravené mletím, mixovaním, odšťavovaním, strúhaním alebo krájaním.

Odborníčka: Vhodné len ako detox. Pri dlhodobom užívaní telo stráca svalovú hmotu.

Makrobiotika

Životný štýl založený na jin a jang. Typická je skromnosť a striedmosť.

Čím je výnimočné: Obmedzuje potraviny ako mäso, mlieko, mliečne výrobky, tropické ovocie, rafinovaný cukor, vajcia, zemiaky, biela múka, mrazené potraviny a jedlo obsahujúce konzervanty.

Odborníčka: Selektuje potraviny na vhodné a nevhodné, nie je škodlivé.

Vegánstvo

Základ je nejesť nič, čo raz žilo. Z jedálneho lístka vylučuje akékoľvek živočíšne produkty.

Čím je výnimočné: Vegáni odmietajú jesť mäso, mlieko, syry, vajcia, med, ale napríklad aj „gumové" cukríky vyrobené zo živočíšnych kostí a kože.

Odborníčka: Spôsobuje výrazný deficit aminokyselín vplývajúcich na imunitu a celkový zdravotný stav.

Vitariánstvo

Väčšinu jedla tvorí zelenina, ovocie, orechy, obilniny. Vylučujú sa potraviny živočíšneho pôvodu. Kombinuje sa vegánstvo a surové stravovanie.

Čím je výnimočné: Človek sa živí len tepelne nespracovanou, surovou rastlinnou stravou.

Odborníčka: Ochudobňuje o bielkoviny, ktoré potrebujeme. Niektoré potraviny telo lepšie spracuje upravené.

Lakto-ovo-vegetariánstvo

Najrozšírenejší druh vegetariánstva u nás.

Čím je výnimočné: K bezmäsitej strave sa pridáva mlieko, mliečne výrobky a vajcia.

Odborníčka: Vzhľadom na príjem čiastočných bielkovín je v porovnaní s vegánstvom pre telo menej náročné. Nepredstavuje riziko.

Pulovegetariánstvo

Takisto sa konzumuje aj mlieko, mliečne výrobky a vajcia.

Čím je výnimočné: Pulovegetariáni jedia aj hydinu.

Odborníčka: Sú zastúpené všetky makroživiny. Telo sa s ním veľmi dobre vyrovnáva.

Pescetariánstvo

Ďalší typ stravy zahŕňajúci mlieko, mliečne výrobky a vajcia.

Čím je výnimočné: V porovnaní s pulovegeta­riánmi namiesto hydiny konzumujú ryby a plody mora.

Odborníčka: Tolerovateľné, avšak kvalita rýb k nám dovážaných nie je 100 %. Netreba to ani s nimi preháňať.

Frutariánstvo

Odmietanie potravín, pre získanie ktorých zomrelo zviera alebo rastlina.

Čím je výnimočné: Frutariáni jedia iba plody, ktoré spadnú z rastliny, napríklad rajčiny, orechy, bobuľové ovocie, jablká.

Odborníčka: Ochudobnňuje organizmus o živiny, ktoré telo pri dnešných väčších nárokoch potrebuje.

Nízkosacharidová strava

Špecializuje sa na minimum prijímaných sacharidov.

Čím je výnimočné: Hlavnou zložkou potravy sú mäso, tučné syry alebo vajíčka.

Odborníčka: Telo nedokáže toľko bielkovín spracovať. Tvoria sa kyseliny, ktoré vedú k rôznym chorobám.

Flexitariánstvo

Flexitariáni sú považovaní za podvodníkov vo vegetariánstve. Pravidlá totiž občas porušia.

Čím je výnimočné: Jedia síce najmä potraviny rastlinného pôvodu, ale občas si dajú mäso. V tomto prípade však zjedia viac zeleniny na jeho vyváženie.

Odborníčka: Nepredstavuje pre človeka zdravotné riziko. Telo má všetko, čo potrebuje.

Autor: Jana Pšenková

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace