Celebritný šéfkuchár pripravil NOVÉ recepty na Veľkú noc: Špenátová polievka či plnené vajíčka!
20. 4. 2025, 9:00
Nadýchané veterníky na slano s údeným lososom
Na odpaľované cesto budeme potrebovať:
- 500 g polohrubej múky
- 7 dcl vody
- 2 dcl oleja
- 11 vajec
- Štipka soli
Na syrovú penu budeme potrebovať:
- 250 g syru Lučina
- 1 vanička (250 g) tvaroh jemný
- 1 smotana na šľahanie 40%
- Soľ
- Korenie
- 150 g údeného lososa
- Kôpor
Postup:
Odpaľované cesto:Vodu s olejom a štipkou soli privedieme do varu, pridáme 500 g polohrubej múky a miešame, kým sa uvarí hustá kaša. Cesto sa bude odliepať od nádoby. Odstavíme zo sporáka, postupne po jednom pridávame vajíčka a ručným mixérom vymiešame na jemné cesto. Potom ho naplníme do cukrárenského vrecka s ozdobnou koncovkou a nanesieme na vymastený plech do tvaru kruhov. Veterníky pečieme 1 hodinu pri teplote 160 °C. Rúru počas pečenia nikdy neotvárajte! Inak môžete veterníky rovno vyhodiť do koša.
Syrová pena: Lučinu prešľaháme so smotanou cca 3 minúty. Pridáme tvaroh a šľaháme a šľaháme a šľa-háme... Pamätajme na to, že robíme penu. Takže celková štruktúra nátierky musí byť nadý-chanejšia, než keby sme ju iba zmiešali. Do-chutíme soľou a korením. Soli nie je treba veľa, keďže syr je sám osebe slaný. Veterníky prerežeme, pomocou zdobiaceho sáčku naplníme najprv syrovou penou, na ktorú priložíme plátky údeného lososa a čerstvého kôpru.