Reklama

Propagátor ikonického zákusku sa narodil pred 180 rokmi: Poznáte príbeh Sacherovej torty?

Propagátor ikonického zákusku sa narodil pred 180 rokmi: Poznáte príbeh Sacherovej torty?

Zdroj: sacher, com

Reklama

Kto by nepoznal slávnu Sacherovu tortu? Tento čokoládový zázrak nesie svoje meno po cukrárovi Franzovi Sacherovi. Skutočne ikonickou sa však torta stala, až keď do nej jeho syn Eduard pridal na prvý pohľad obyčajnú ingredienciu. Vtedy sa zrodila pochúťka, ktorej nevedeli odolať ani na cisárskom dvore a dodnes láka zástupy do známych viedenských cukrární.

Všetko sa údajne začalo zhodou šťastných náhod. V domácnosti rakúskeho kancelára Metternicha bolo v roku 1832 riadne rušno. Slávny diplomat bol práve čerstvo ženatý so svojou treťou manželkou a jeho domácnosť sa hemžila návštevami významných politikov i šľachticov z celej Európy. Vychýrený diplomat sa preto mimoriadne spoliehal na svojich skúsených kuchárov, ktorí pripravovali tie najlepšie pokrmy na slávnostné i bežné príležitosti.

Sladký nápad

Traduje sa, že raz, keď starnúci kancelár očakával na večer dôležitých hostí, jeho skúsený kuchár ochorel. Pán domu však chcel podávať okrem dobrého jedla i špeciálnu sladkosť. Vtedy vraj mladý učeň, sotva šestnásťročný Franz Sacher vyhlásil, že váženej spoločnosti pripraví primeraný zákusok. Metternich súhlasil so slovami, aby ho pred hosťami nezahanbil. V ten večer sa podávala vynikajúca čokoládová torta, ktorá všetkých nadchla.

Takto po rokoch opisoval vznik slávnej torty jeho druhorodený syn Eduard Sacher. Nečudo, veď práve on prišiel s malým, ale výrazným vylepšením otcovho receptu, ktorý meno Sacher preslávil na celom svete. Pravda sa však zrejme skrýva inde. Franz Sacher na svoje 90. narodeniny poskytol rozhovor, v ktorom spomína, že slávnu tortu prvýkrát piekol okolo roku 1850 počas svojho pôsobenia v Prešporku. A ani zďaleka sa nepodobala tej dnešnej.

Súvisiace