Podobnými a predsa trochu odlišnými receptmi vzdávajú hold tomuto vynikajúcemu a sýtemu pokrmu z jedného hrnca všade na svete.
- 600 g hovädzieho mäsa (zadné, krk)
- 3 PL olivového oleja(bravčovej masti)
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 stredné mrkvy
- 50 ml paradajkového pyré alebo 2 čerstvé paradajky
- 100 ml červeného vína
- mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, drvenú rascu, kurkumu, soľ
1. Mäso umyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájame na menšie kocky. Do väčšej panvice dáme olej alebo masť, rozohrejeme. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, restujeme do sklovita. Zasypeme 2 lyžicami mletej červenej papriky a odstavíme.
2. Cibuľu s paprikou premiešame, pridáme nakrájané hovädzie mäso a korenie okrem soli. Solíme až nakoniec. Mäso za stáleho miešania orestujeme, aby sa dobre zatiahlo.
3. Očistené umyté mrkvy nakrájame na tenšie kolieska a pridáme ich k zatiahnutému mäsu. Spolu restujeme asi 5 minút, mrkva pustí chuť aj farbu. Pridáme paradajkové pyré (alebo nakrájané čerstvé paradajky bez šupky) a červené víno.
4. Chvíľu restujeme, prikryjeme pokrievkou. Na malom ohni necháme dusiť, mäso pustí šťavu a potom ho podlejeme 2 dl vody a dusíme domäkka. Ak treba, mäso počas dusenia podlejeme horúcou vodou. Keď je mäso mäkké, tak ho dosolíme podľa chuti. Omáčka by mala byť hustejšia, múku vynecháme.
Dobrá rada: Hovädzie mäso si môžeme pripraviť aj deň vopred, bude chutnejšie a ušetríme si čas. Pripravené nakrájané mäso vložíme do dózy, pridáme 2 PL olivového oleja a koreniny, okrem soli. Uzavrieme a uložíme do chladu.
- 300 g bielej fazule
- 50 g čerstvej papriky
- 80 g tuku
- 2 safaládky
- 2 veľké cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 bobkový list
- 1 PL paradajkového pretlaku
- mletú sladkú papriku, majoránku, soľ, mleté čierne korenie
1. Fazuľu prepláchneme, zalejeme v hrnci studenou vodou a necháme nabobtnať. Po 3 hodinách pridáme bobkový list a uvaríme fazuľu domäkka.
2. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na rozpálenom tuku, vmiešame mletú papriku a hneď zalejeme niekoľkými lyžicami vody. Pridáme paradajkový pretlak, rascu, prelisovaný cesnak, odkvapkanú fazuľu a na tenké plátky nakrájané safaládky. Guláš krátko podusíme, okoreníme majoránkou, osolíme, pridáme nakrájané papriky a dodusíme. Podávame s čerstvým chlebom.